Vyhledej
Gymnázium Dvůr Králové > Vzdělávání > střední školy

Přírodovědná expedice Klubu NATURA Itálie 2022

Redakce / 31.05.2022, Dvůr Králové nad Labem, gymnazium.kralovedvorsko.cz
Žáci Gymnázia Dvůr Králové nad Labem přiblížili průběh letošní expedice Klubu NATURA, který působící na této škole.

FOTOGALERIE - Přírodovědná expedice Klubu NATURA Itálie 2022


Dlouho očekávaný a vymodlený začátek cesty do Itálie započal ve čtvrtek 28. dubna 2022 rozlučkou s rodinou a přáteli. Před výjezdem autobusu jsme absolvovali tzv. "Tetris“ kurz, ve kterém jsme se snažili pomoci řidičům při skládání tašek do autobusu, které dopadlo úspěšně. Dokonce vyzbylo místo i pro dva pingpongové míčky. Cesta byla daleká, ale díky příjemným zastávkám, luxusnímu autobusu a skvělému kolektivu jsme vše zvládli na výbornou. 

V pátek 29. dubna jsme díky organizátorům stihli zastavit v močálové oblasti v blízkosti Bolzana, kde jsme zakusili první dávku biologické exkurze. 
Hned první den v Itálii jsme spatřili mnoho z italské fauny a flóry, jako například krkavce a larvu komára. Krásná procházka neobvyklým prostředím s výhledem na Santralské Alpy byla u konce a nás čekalo ještě přes 700 kilometrů do místa ubytování. 

Po příjezdu do Camping Europa nás přivítalo několik usměvavých a opálených Italů, kteří už na nás netrpělivě čekali. Dorazili jsme ve večerních hodinách a jediné, co jsme v ten den stihli, bylo vybalit se, pohádat se o lůžka a jít spát. 
V následujících dnech jsme navštívili městečko Cultigliano a okolní serpentiny, kde nám řidiči autobusu v úzkých uličkách opět ukázali, že jsou opravdu mistři svého oboru. Podívali jsme se do Toskánských Apenin, kde jsme se horskou přírodou dostali až k jezeru Panano ve výšce kolem 1800 m n.m. Cestou jsme se seznámili s velkým množstvím broučků a rostlin, které nám představoval náš zoolog a naše botanička. Také jsme prozkoumávali neobvyklou pobřežní oblast Cinque Terre a bývalé mramorové doly v Carraře, odkud si každý odvezl malý nalezený suvenýr. 

V úterý 3. května jsme se vydali podívat na proslulou šikmou věž v Pise. I přes deštivé počasí jsme si nenechali ujít pohled na proslulou katedrálu a šikmou věž. Nesmíme opomenout naše večerní výpravy za pozorováním mořských živočichů, mušlí a řas. Nejvíce nás zaujaly srdcovky, kterých bylo na pobřeží nespočet. Přišli jsme do kontaktu i s nepříjemně velikou, ale svým způsobem krásnou ropuchu. 

Cestou zpět proběhla nečekaná zastávka v nedalekém městečku Lukka, které překypovalo turisty a vůní skvělého jídla. Následující den nás čekal přejezd do našeho druhého ubytování, a to u jezera Trasimeno. Při cestě jsme stihli nahlédnout do Volterry, nádherného odlehlého holubího městečka se zajímavou architekturou a ještě zajímavějším výhledem na starý římský amfiteátr a lázně. 

Po třech nocích v blízkosti krásného jezera, u kterého kdysi zvítězil Hannibal nad Římem v punských válkách, a po exkurzích do hor jsme za nevyzpytatelného počasí zamířili na devítihodinovou procházku do města Florencie. Tam jsme měli problém soustředit naši pozornost do jednoho bodu, na naši průvodkyni, protože se nám několikrát málem povedlo ztratit některého z našich členů. Sváděly nás mračné davy, šperky z výloh a také italská gastronomie: od zmrzliny přes pizzu až po delikátní těstoviny. Tuto zastávku jsme úspěšně zvládli a po dlouhém krásném dni a nákupu v jednoeurovém obchodě jsme se odebrali směr vlakové nádraží, kde jsme byli poctěni jízdou dvoupatrovým vlakem k místu, kde čekal náš autobus společně s řidiči. 

Noční přejezd celou Itálií jsme přežili bez problémů a ráno jsme už okýnkem autobusu pozorovali českou zem. V odpoledních hodinách jsme se už objímali s našimi nejbližšími se slzami v očích. Jednak radostnými, jelikož jsme konečně doma, a také smutnými, protože nám bude chybět západ slunce u moře, vtipné hlášky našich vedoucích a dny plné pozorování úžasné italské fauny a flóry, kultury a gastronomie. 

Jménem celé výpravy chceme poděkovat paní doktorce Janě Dobrorukové za skvělou organizaci celé expedice, lektorům, fotografům, kuchařkám a řidičům a také všem ostatním, se kterými jsme mohli strávit krásně prožitý zájezd. Celá tato expedice byla uskutečněna za finanční podpory Královéhradeckého kraje a města Dvora Králové nad Labem. Těšíme se na další exkurze s NATUROU! 

Karel Lukeš (1.A), Alice Vtípilová a Karolína Jonová (3.C)
Gymnázium Dvůr Králové nad Labem

Další články Gymnázium Dvůr Králové

Související články
Talent centrum na gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem
Přírodě je třeba rozumět, abychom ji chránili. Pomáhá tomu i letní tábor Klubu NATURA ve Dvoře Králové
Vaše komentáře

Přečteno 222x