Vyhledej
Gymnázium Dvůr Králové > Sport > ZIMNÍ PŘÍLOHA > výlety a trasy

Na běžkách kolem Liščí hory. Fantazii při výběru trasy se meze nekladou. Ani sněhové.

Redakce / 17.01.2017, Hajnice - Trutnovsko a Úpicko
Výšinka je nejen pro Dvoráky pojem určitého geografického mezníku: tam někde končí Královédvorsko a začíná Trutnovsko. Tam dále je Krakonošovo. A i když blízká Liščí hora je o téměř 90 metrů nižší než Zvičina, oba kopce mají své kouzlo: Zvičina má Raisovu chatu s rozhlednou, Liščí hora má malebné a udržované osady s roubenkami. Oba kopce je však rozhodně dobré pokořit i na běžkách. Rozhodně letošní zimu.

FOTOGALERIE - Liščí hora u Hajnice na běžkách

Většina Dvoráků vyjede na Výšinku autobusem a sviští si to dolů z kopce přes hospodu u Silvera až do Dvora. Je to tradiční trasa na kola i běžky, obě verze jsou ideální pro rodinnou a pohodovou turistiku - jede se z kopce. Kolik Dvoráků však napadlo nejet dolů do Dvora, ale na druhou stranu - na Liščí horu?

Zaparkovali jsme auto na Výšince před hospodou, rodinu jsem vyhnala do Dvora a sama jsem se vydala objevovat běžecké možnosti kolem Liščí hory. Mým cílem bylo přejet Liščí horu do Kohoutova a z něj se dostat do Dvora. Měla jsem obavy, jestli nebudu ten první sněhoborec, co bude vyšlapávat stopy v půlmetrových závějích. Kdo by přeci kolem Liščí hory kroužil?

Jaké bylo mé překvapení, když už cyklostezka (č. 4323) Z výšinky kolem Liščí hory byla prohrnuta traktorem. Až k tamním chalupám byla cesta vyhrnutá skutečně dobře a jen díky nové vrstvě sněhu byla sjízdná i pro bruslaře. za poslední chalupou již byl s úpravou cesty konec, začalo to pravé zimní dobrodružství.

Okruhy kolem Liščí horyAčkoliv níže je popis jednoho 10km okruhu, cest projetých v lese traktorem je překvapivě mnoho, a okruhů si tak kolem Liščí hory můžete vybrat hned několik. Je úžasné, že se nemusíte držet jedné stopy vyjeté skútrem, ale každý si najde tu svoji trasu!

I tak jsem ale nebyla jsem sněhoborec, jeden nebo dva blázni už tu přede mnou jeli a postupně se cesta začala opět rozšiřovat, jak navazovala na ostatní lesní cesty, které projely v posledních dnech lesní stroje. Neustále jsem byla udivována, kde všude v zimě traktory jezdí a tím vlastně umožňují pohodlnou průjezdnost i pro lyžaře. Prostřídala jsem si bruslařský i klasický styl a celou dobu jsem se nemohla nabažit toho klidu a sněhem zapadaných stromů. 

Doporučení na vybavení:

  • do hlubokého sněhu si vemte delší hůlky, záda vám poděkují
  • sněhu v botách zabrání návleky nebo speciální lyžařské kalhoty
  • i když si vyjedete jen na chvilku, alespoň jablko v kapse je malá KPZ
  • i ve známém terénu se v zimě snadno ztratíte - bílá peřina umí kouzlit! Pořiďte si navigaci nebo aplikaci mapy.cz do svého telefonu
  • nebojte se vyrazit, dobrodružství se dají zažít i za kopcem!

Až při napojení na cestu z Hajnice na Liščí horu mi bylo jako lyžaři ouzko. Traktor zde seškrabal sníh z komunikace důkladně (není divu, ten kopec je skutečně prudký!), a svým způsobem mi tak nahradil šupiny na skluznici. Mít na noze nové lyže, asi bych zvážila jinou cestu. V případě jizdy opačným směrem to rozhodně bylo na sundání lyží (300 m pěšky). 

Na kopci však čeká nádhera v podobě malebných chaloupek v tamní osadě U Liščí horym toho času s velkými bílými čepicemi na komínech, rozcestníku i zvoničce. Cesty tam byly prošlapány o víkendu všemi směry, chataři si zřejmě nenechali ujít tu bílou nádheru a poctivě chodili ven. Váhám kudy se vydat, když za mnou přijíždí běžkař mířící po žluté k Mravenčích domkům. Slibuje mi, že když pojedu rovně, svezu se 3,5 km dolů z kopce do Kohoutova po cyklostezce (č. 4322). Uznávám, že jet po zasněžené stopě traktoru byl skutečně zážitek. A to vím o paní, která tuto cestu chodí denně do práce - pěšky. Smekám a závidím zároveň! 

Vznačená popisovaná trasa Výšinka-Liščí hora-Kohoutov-Výšinka

Ta nejčerstvěji projetá cesta však nemusí být ta pravá, a tak děkuji aplikaci mapy.cz ve svém mobilu, že již poněkolikáté zkrátila nechtěně prodloženou cestu. POhádková jízdy končí na rozsáhlém a nekonečném poli před Kohoutovem, kde mi vítr zavál stopy od traktoru. Jízda v lese dnes byla výhra. 

V Kohoutově u kostela na mě čekal tající sníh na prosolené silnici, takže nezbývalo nic jiného než poprvé sundat lyže a až k pile dojít po silnici pěšky (nad autobusovou zastávkou „kino”). Místní mi tvrdili, že to nikde dále přes pole ke svážnici v lese (cyklotrasa č. 4087) projeté není, ale opak byl pravdou. Ten den to byla jedna z nejlépe upravených tras pro bruslení na lyžích, včetně svážnice v lese. 

Právě na svážnici jsem však začala přemýšlet o tom, že bych se vrátila na Výšinku pro auto. Cesta z Kocbeře do Dvora byla sice lákavá svým profilem, ale komu by se chtělo po dojetí domů jet autobusem zpátky pro auto?

Najela jsem tedy na žlutou turistickou značku a kilometr si našlapala do kopce směrem na Kamenný vrch u Výšinky. Byla to pohodlná cesta opět projetá traktorem a výstup to rozhodně nebyl zdrcující. I zkratka ze žluté trasy přes horizont na cyklotrasu zpět k Výšince byla v hlubokém sněhu prošlápnutá, a tak dobrodružství pokračovalo až do konce. Jet úzkou cestou v lese 300 m prudce dolů v hlubokém prašanu na běžkách je nezapomenutený pocit. Neměnila bych za žádnou sjezdovku světa!

Výškový profil okruhu Výšinka-Liščí hora-Kohoutov-Výšinka

Na Výšince to řádně foukalo, nazval abych to sněhovou vánicí. Jen jsem dosedla do auta a sundala rukavice, přiřítil se traktor s radlicí a cyklotrasu k chatám pod Liščí horou znovu projížděl. Než napadne dalších pár centimetrů sněhu, budou mít lyžaři smůlu. Ale tu letos lyžaři nemají. Máme letos totiž pořádnou zimu.

Kateřina Sekyrková


Související články
Mravenčí Domky nejsou jen v pohádce
O víkendu 20.-21. ledna 2018 se rozjedou sjezdovky v Podkrkonoší - Severka i Desítka
Široké běžecké stopy i pro bruslaře - tratě v okolí Dvoračky v Trutnově
Trojice ministrů hnutí ANO v pátek jednala v Jaroměři s dotčenými obcemi R11. Diskutovalo se i o Kocbeři
Větrná smršť Derecho po 4 měsících
Běžkařské stopy v regionu - Dvůr Králové, Zvičina, Hostinné, Nová Paka, Trutnov, Vrchlabí, Jilemnice
Vaše komentáře

Přečteno 2442x